maanantai 2. joulukuuta 2013

PLAN-päivä


Moi taas! :--)
Tänään päivämme alkoi Jaanan kanssa nuorten työttömyyttä käsittelevien käsitekarttojen myötä, jotka alustivat meitä tulevaan päivään. Meillä oli vieraanamme Anna Peltoniemi PLAN:sta. Hän on nuorten osallistumisen asiantuntija. Hän perehdytti meitä nuorten työttömyyteen ja PLAN:n toimintaan esim. Sierra Leonessa. PLAN:llä on nuorten työttömyyttä auttava ohjelma YEE (Youth Economic Empowerment) joka parantaa nuorten taloudellista lukutaitoa ja ammatillista koulutusta.

Sierra Leonessa melkein 50% nuorista on työttömiä. Pohdimme pienryhmissä työttömyyteen vaikuttavia tekijöitä Suomessa sekä Sierra Leonessa. Suurinpiirtein tekijät olivat samanlaisia, mutta Sierra Leonessa esim. varallisus ja koulutus vaikuttavat enemmän. Myös uskonto nousi esille ja sen sen puolesta kohdistuva syrjintä mitä tapahtuu Suomessa. Puhuimme muutamista tapauksista joissa uskonnollinen vakaumus vaikutti työhön, esimerkkinä Helsinkiläinen bussikuski, jonka turbaanista käytiin väittelyä. Ulkonäölläkin on valitettavasti vaikutusta työnsaannissa. Jos vierekkäin on tavallinen tallaaja ja lävistetty punkkari, työnantaja tulee todennäköisesti palkkaamaan massan mukaisen hakijan.
Naisten työllistymisellä on avain moneen ongelmaan. Naisten saadessa töitä kehitysmaissa heidän tietoisuutensa kasvaisi, ja he pystyisivät elättämään itse itsensä. Avioliitto ei enää olisi ainoa selviytymiskeino. Naisten saadessa yleissivistystä, he voisivat jakaa tietojaan kanssa eläjilleen, jolloin tieto luultavasti menisi paremmin perille, kuin ulkomaalaisen kertomana.

Työllistyminen on sekä elannon tienaamisen että myös oman identiteetin kannalta hyvin tärkeää. Tämä vuosi on historiallinen, sillä kaikkienaikojen suurin ikäluokka on tulossa työmarkkinoille. Jos YK:n toinen vuosituhattavoite, eli peruskoulutuksen uloittaminen kaikille toteutuisi, kaikilla olisi mahdollisuus työelämään ja 7% talouskasvu voisi tapahtua.

Tässä linkki Planin etusivulle, jota suosittelemme käymään kurkkaamassa.
Näissä kuvissa pohdimme työllistymiseen vaikuttavia tekijöitä.


Anna Peltonen aloittelee luentoaan.
Globaali uutinen

Uutinen kertoo Suomessa vierailevan Maailmanpankin asiantuntijat Ritva Reinikan ajatuksista Afrikan työllisyysongelmista. Hän nostaa esille opetuksen tason, jossa kerrotaan etteivät kaikki opettajat ole täysin päteviä. Vaikka lapset tulisivat kouluun, eivät he välttämättä oppisi siellä mitään. Opetuksen laadun heikkeneminen vaikuttaa myös nuorten työllisyyteen, jonka vuoksi valitsimmekin tämän uutisen. Reinikan mukaan polttavin ongelma ei ole töiden huono saatavuus vaan niiden tuotto, sillä surkeilla palkoilla ei itseään ja perhettään pysty elättämään.
 Päinvämme oli erilainen ja mielenkiintoinen.  Luennoitsijamme oli mukava ja opimme paljon uusia asioita. Emme enää pelkää työttömyyttä vaan uskomme itseemme koska tiedämme että Planissa uskotaan meihin nuoriin mahdollisuutena, eikä ongelmana.

Terveisin Rita ja Viivi :--)



4 kommenttia:

  1. Kerroitte hyvin päivän puheenaiheista ja muistitte että esim. peruskoulun ulottuminen kaikille on yksi YK:n vuosituhattavoitteista. Globaali uutinen oli mielenkiintoinen, koska en ollut kuullut siitä aikaisemmin.

    VastaaPoista
  2. Kerroitte todella hienosti päivästä, varsinkin tuosta PLAN asiasta! Se oli mielestäni muutenkin päivän kiinnostavin asia ja päivä oli muutenkin todella mukava. Globaali uutinen oli mielenkiintoinen! Ja plussaa linkistä PLANin kotisivuille;)

    VastaaPoista
  3. Kerroitte todella hienosti päivästä, varsinkin tuosta PLAN asiasta! Se oli mielestäni muutenkin päivän kiinnostavin asia ja päivä oli muutenkin todella mukava. Globaali uutinen oli mielenkiintoinen! Ja plussaa linkistä PLANin kotisivuille;)

    VastaaPoista